Omega-3: het belang van een goede vetzuurbalans

Gezondheid begint met een gezond voedingspatroon. Al mijn hele leven ben ik gefascineerd door gezonde voeding en een gezonde lifestyle.
Ik dacht dan ook dat het wel goed zat met mijn gezondheid, totdat ik twee jaar geleden een bloedtest liet doen met een zeer verrassende uitslag. De verhouding omega-6 in relatie tot omega-3 in mijn lichaam was totaal uit balans. Men noemt dit ook wel een verstoorde vetzuurbalans. Een verstoorde vetzuurbalans vermindert je kwaliteit van leven en veroorzaakt op termijn allerlei gezondheidsklachten en welvaartsziekten.

 

Je hebt dagelijks essentiële vetzuren zoals omega-3 en omega-6 nodig om gezond te blijven. Deze vetzuren moet je uit je voeding halen. Omega-6 krijgen we tegenwoordig ruimschoots met onze dagelijkse voeding binnen. Het zit namelijk in vlees, plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Het is ook terug te vinden in bewerkte producten zoals koek, snoep, brood, en bijna in alle kant en klare producten. Omega-3 zit onder andere in verse vette vis, lijnzaadolie en walnootolie. Aangezien we tegenwoordig steeds minder verse vette vis eten, heeft zo'n 80% van de volwassenen een tekort aan omega-3. Voor de juiste vetzuurbalans zou je namelijk 3-4 keer per week verse vette vis moeten eten.

 

Omega vetzuren werken optimaal voor je gezondheid als ze in de juiste verhouding in je lichaam aanwezig zijn. De ideale verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren voor een gezond lichaam is 3:1. En in deze verhouding zit tegenwoordig bij de meeste mensen het probleem. Onderzoek heeft namelijk bevestigd dat ons huidige voedingspatroon momenteel ongeveer 10 tot 20 keer zoveel omega-6 bevat in relatie tot omega-3. Toen deze interessante informatie over vetzuurbalans op mijn pad kwam, liet ik mijn bloed testen op de verhouding tussen omega-6 en omega-3 in mijn lichaam. Hieruit kwam bij mij een uitslag van 34,7:1. Op onderstaande afbeelding zie je mijn testresultaat. Ik ben daar enorm van geschrokken. Door deze disbalans bleek ik namelijk een significant verhoogd risico te lopen op allerlei ernstige gezondheidsklachten. Omdat een verstoorde vetzuurbalans en de gezondheidsrisico’s daarvan nog bij veel mensen onbekend zijn, breng ik dit onderwerp heel graag onder de aandacht.

 

Een onevenwichtige balans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren is namelijk verantwoordelijk voor ontstekingen in het lijf die allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken zoals: hart- & vaatziekten, hoge bloeddruk, depressie, diabetes, reuma en artritis, astma, fibromyalgie, huidproblemen en overgewicht. Het regelmatig en voldoende innemen van omega-3 vetzuren is van groot belang voor het functioneren van de hersenen, het immuunsysteem en het reguleren van een normale bloeddruk.

 

Gelukkig heb ik mijn disbalans op tijd ontdekt en neem ik nu dagelijks een vloeibare visolie van de hoogste en zuiverste kwaliteit waarmee mijn vetzuurbalans binnen een aantal maanden weer op een gezond niveau zit. Het resultaat hiervan wordt namelijk bijgehouden door middel van bloedtesten.  Dat is ook meteen uniek aan dit hoogwaardige omega-3 voedingssupplement dat ik momenteel gebruik. Ik ben daarom ontzettend trots dat ik ambassadeur mag zijn van dit kwaliteitsproduct en zo meer gezondheid kan verspreiden.


Wil jij ook weten hoe het zit met jouw vetzuurbalans en gezondheid? Meer weten over omega-3 en wat het voor jou kan betekenen?
Vul hieronder je gegevens in en ik neem contact met je op. Ik help je graag op weg om de gezondste versie van jezelf te worden!